Istorijat

Školu u Matagužima otvorio je prvi učitelj Aleksa Milovanović iz Plava, 13. novembra 1909. godine u vrijeme kada su ovi krajevi poslije Berlinskog kongresa ostali pod turskom okupacijom. Naročite zasluge za njeno otvaranje ima pop Filip Majić, koji je svojom taktikom nadmudrio Turke, koji su odlagali davanje dozvole za otvaranje škole izgovorom da za nju nema odgovarajuće školske zgrade. On je, da bi im doskočio, podigao zgradu ispred crkve Sveti Nikola, a na pitanje zašto to radi, odgovarao je da je to za potrebe pravoslavnih vjernika koji će za vrijeme nevremena u njoj pušiti, jer po crkvenom običaju vjernici ne mogu pušiti u crkvi.

DSCF0856

Kad je zgradu završio, turske vlaste nijesu više mogle davati izgovor da za školu ne postoji zgrada, pa su ,,dovedeni pred zid” i morali su dozvoliti otvaranje škole. Te godine upisano je 36 učenika prvog razreda, 8 drugog i 2 trećeg, ukupno 46. Škola nije radila za vrijeme balkanskih i svjetskih ratova. Školske 1959/60. počinje da prerasta u punu osnovnu školu. Broj učenika je varirao izmedju 200 i 460. Najviše je imala školske 1970/71. ukupno 465 učenika.

Postojeci školski objekat je četvrti po redu u kojem se izvodila nastava i koju su gradili uglavnom mještani svojim dobrovoljnim novčanim ulozima i radom. Sadašnji objekat zadovoljava sve pedagoške normative, što se pozitivno odražava na kvalitet ostalih sadržaja u školi. Novi školski objekat sagrađen je 1992. godine, ima 1500 kvadrata, tri kabineta, 6 učionica, računarsku učionicu, veliki hol sa pozornicom. Škola nosi ime borca ovog kraja, Zarije Vujoševića, narodnog heroja, koji je proglašen za heroja krajem aprila 1943.godine na prijedlog svoje partijske organizacije.Taj datum, 30.april, škola proslavlja kao Dan škole.